Hvordan ser stress ud?

Stress viser sig forskelligt fra person til person.
Faktisk kommer den ofte snigende, så hverken du selv eller dem omkring dig lægger mærke til det.
Når du bliver stresset, mister du ovenikøbet let evnen til at erkende, at det er stress. Og derfor er det vigtigt, at du ind imellem retter din opmærksomhed mod såvel dig selv, som mod dine kolleger, familiemedlemmer og venner, for lige at tjekke om alt er OK.
For at opdage den er det vigtigt at fokusere på ændringer i adfærd.
Du kan bruge de fire eksempler herunder, som eksempler på, hvordan stress påvirker forskellige typer.
Men husk, at det kun er eksempler, og at du - eller dem omkring dig - kan reagere på andre måder.
Louise - fra socialt midtpunkt til enspænder
Louise er arbejdspladsens sociale midtpunkt. Det er næsten altid hende, der arrangerer de sociale sammenkomster, og hun er midtpunkt i de faste pauser i løbet af dagen.
Men Louise er på det sidste begyndt at trække sig. Hun bidrager ikke længere til hyggen i pauserne – faktisk tilbringer hun mange pauser ved computeren, hvor hun nærmest indædt arbejder videre.
Hvis kollegerne forsøger at inddrage hende, skal hun lige først være færdig med noget…
Jesper - fra stille pligtopfyldelse til usynlig
Jesper er en engageret medarbejder, der stille og roligt passer sit arbejde på bedste vis. Han er ikke den, der råber op, eller gør sig specielt bemærket i det daglige – han passer bare sine ting.
Men i den senere tid er det som om han er blevet helt usynlig. Han hilser ikke, når han møder en kollega og ser dem helst ikke i øjnene.
Det er som om, han prøver at gå i et med tapetet for ikke at blive bemærket.
Susanne - Fra blæksprutte til snurretop
Susanne er vant til at have styr på det hele på sit arbejde. Faktisk er det som regel hende, der samler alle trådene og hun elsker det.
Over en periode er det dog blevet sværere og sværere for hende at holde alle boldene i luften. Det tager længere tid at få overblik over det hele, og hun tjekker sine lister gang på gang, og kan ikke svare på spørgsmål uden at skulle finde / tjekke oplysninger i materialet.
Værst af alt er der nu også ting, som hun glemmer eller ikke får fulgt op på.
Jakob - fra ildsjæl til apatisk
Jakob har normalt et aktivt fritidsliv. Han går til flere fritidsaktiviteter, og indtager flere frivillige roller som f.eks. kasserer og formand i den forbindelse.
Over en periode er det dog blevet så som så med overskuddet til fritidsaktiviteterne. Han har meldt fra i forhold til tillidshvervene, og lidt efter lidt dropper han også selve aktiviteterne.
Han magter det bare ikke.
Fritiden bliver nu i større grad brugt på at streame ligegyldige programmer, se videoer på YouTube og opslag på facebook og andre platforme, eller bare med at sove – hvis han ikke bruger tid på arbejde, som han har taget med hjem.
Jeg kender en af dem - hvad gør jeg så?
Tag en snak med vedkommende. Spørg ind til, hvordan de har det, og tilbyd din hjælp, hvis de ønsker det. De skal i hvert fald guides til en eller anden form for hjælp.
Hvis du genkender tegnene hos dig selv, bør du selv søge hjælp – hos en kollega, chef, ven, partner eller hvem som helst.
At bede om hjælp er ikke et svaghedstegn, men tværtimod et tegn på styrke.
Tjek også dette blogindlæg Stresset - eller bare travl?
Her gennemgår jeg de typiske stresssignaler og deres udvikling.
Brug for hjælp?
Book et gratis stresstjek (20 minutter pr telefon), hvis du har brug for en snak om din situation eller hjælp til at tackle en konkret udfordring.
Book dit stresstjek her
Book et kaffemøde for at vende virksomhedens indsatser mod stress på kontoret.
Pas godt på din tid ⏲
Eksemplerne er fiktive, men sammensat af typiske reaktioner, som jeg oplever hos mine stressede kunder - og fra min egen tur med stress.
0 kommentarer
Skriv en kommentar