Stresset - eller bare travl?

Hvis du indimellem stiller dig selv spørgsmålet: ”Er jeg stresset, eller har jeg bare travlt?”, så klap dig selv på skulderen for at være opmærksom.
Rigtig mange undgår helt at stille spørgsmålet. Enten fordi de er bange for svaret (som de ofte kender, men ikke vil erkende overfor sig selv), eller fordi de er så stressede, at de slet ikke registrerer de signaler, som kroppen sender til dem. Mange klør bare på, og kæmper videre for at leve op til de forventninger, som de oplever, at omgivelserne stiller til dem – og ryger længere og længere ind i stressen.
Men tilbage til spørgsmålet, og hvordan du finder svaret for dig selv, nu hvor du har stillet det.
Allerførst;
Har du stadig glæde og overskud i din dag – og især sidst på dagen?
Hvis ja, så har du sandsynligvis travlt – uden stress.
Måske er du en af dem, der elsker at have mange jern i ilden? En, der trives med, at der er gang i den, og at dine opgaver varierer fra dag til dag. Der er en vis sandsynlighed for, at din energi og din glæde stiger, mens du stormer afsted.
Nyd det - og vær opmærksom på, om situationen skulle ændre sig.
Hvis nej, så er der grund til at kikke nærmere på din situation. For så kan det meget vel være stress, du oplever. Stress kommer i forskellige grader, og jo længere du lever i en belastet hverdag, jo værre kan dine stresssignaler blive. Signalerne er desværre ikke ens for alle, så de signaler jeg præsenterer her, er hverken entydige eller udtømmende.
Stresssignalerne kan opdeles i tre stadier:
Grønne stresssignaler er dine grundlæggende stresssignaler, som du mærker, når du er nervøs eller bliver forskrækket – og når befinder dig i en stressende situation. De grønne stresssignaler er helt i orden, så længe de kommer en gang i mellem. Hvis du oplever dem dagligt, er der grund til at kikke nærmere på det, hvis de ikke skal udvikle sig til gule eller røde signaler.
De grønne stresssignaler kan f.eks. være
- Midlertidig hjertebanken
- Midlertidig rysten eller tics
- Sveder
- Bliver bleg
- Tørhed i munden
- Sommerfugle i maven
- Kolde fødder
- Tissetrang
Disse grønne signaler er helt normale, og vi oplever dem alle en gang imellem, når vi kommer i belastende eller farlige situationer. Det vigtige er, at kroppen bagefter restituerer og slapper af, så den vender tilbage til normaltilstanden.
Hvis du derimod oplever disse signaler på daglig basis, og du ikke gør noget ved din situation er der risiko for, at de udvikler sig til gule stresssignaler. Så øv dig i at være opmærksom på dine grønne signaler.
De gule stresssignaler er resultat af længerevarende stressbelastning, og kan f.eks. bestå af:
- Sover dårligt om natten
- Træthed
- Uro i kroppen
- Indre modstand
- Irritabel
- Lettere til tårer
- Indesluttethed
Signalerne er mere alvorlige og har større konsekvenser for din dagligdag end de grønne havde. Hvis først disse signaler er kommet ind i dit liv, skal du gøre en større indsats for at vende tilbage til en normaltilstand. Derfor er budskabet ved gule signaler klart: Pas på! Det er ved at være alvor. Disse signaler indikerer, at du er stresset og ikke bare har travlt.
Hvis du fortsætter et stressbelastet liv med gule signaler, er der stor risiko for at udvikle røde signaler.
De røde stresssignaler kan f.eks. være:
- Glemmer ting
- Mentalt fraværende
- Mindre social
- Aggressiv
- Større forbrug af stimulanser
- Uforklarlige smerter
- Mave og tarmproblemer
- Eksem / sygdom forværres
- Manglende erkendelse af stress
- Blødningsforstyrrelser (kvinder)
Hvis du genkender dig selv her, er det slemt. Og ja, det er stress!
STOP OP!
NU!
Dette er alvorlige stresssignaler, og der er behov for, at du gør noget ved det. NU!
Tag det op med din chef, din kæreste, din familie eller hvem du ellers kan snakke med, og som kan støtte og hjælpe dig. Afhængigt af situationen, bør du overveje at opsøge din læge, så I kan vurdere, om du skal have en sygemelding.
Og sørg for at få hjælp. Af din læge, af en psykolog, af en stresscoach eller af en helt fjerde. Men sørg for at få hjælp til at komme tilbage på sporet.
Hvis du ikke stopper nu, er du i stor risiko for at ende med et decideret sammenbrud. Og hvis du først kommer derud, er vejen tilbage meget lang.
Tjek også disse fire, konkrete eksempler på adfærdsændringer
👇👇👇
Hvordan ser stress ud?
Fandt du svaret? Har du travlt eller er du stresset?
Hvis du oplever stresssignaler fra den gule eller den røde kategori, er det vigtigt, at du gør noget hurtigst muligt, så det ikke udvikler sig yderligere. Selvom det kan virke uoverskueligt at finde tid til at arbejde med stressen, er det absolut at foretrække frem for at ende med et sammenbrud.
Du kan f.eks. starte med at booke et gratis stresstjek med mig, hvor vi afklarer din situation og finder frem til nogle af de indsatser, der kan gøre den største forskel i dit liv lige nu og her.
Du kan booke din tid (20 minutter pr telefon) her
Book stresstjek
Vil du have sparring på, hvordan I kan forebygge stress på kontoret, kan du booke et kaffemøde
Book kaffemøde her
Pas godt på din tid ⏲
0 kommentarer
Skriv en kommentar